"Takk for et fint innlegg i dag.
Det traff, og fikk oss til å tenke!"

Anette i Politiet

Humor e den kortaste veien mydlå to mennesker!

Foredraget mitt handle om humor. Humor i dagliglivet, humor som medisin og humor på arbeidsplassen. Foredragå mine e vanligvis på 45-60 minutt. Kan ver kortare, kan ver lengre, kan delas opp i to avdelingar. Kan munna ud i grupparbeid.

Deler av foredragå mine e ofta spesialskrevne, sånn at stoffet e retta direkte mod de problemstillingar så e aktuelle for målgruppå/ bedrifter/organisasjonen. Eg har derfor behov for ein kontaktperson som kan gje meg relevante info. Dess merr eg vett, - dess bedre jobb kan eg gjør.

Eg trenge ein flip-over, powerpointudstyr (eventuelt overheadprosjektor), mikrofon og et godt lysanlegg viss salen kreve det, og et glass vatn.

Humor i dagliglivet

Av og te e du ekstra stressa, gjerne fordi ein av ungane dine slide med någe. Av og te føle du deg ikkje heilt friske, men du e ikkje syge heller. Av og te e du litt ekstra trøtte (fordi du i går kveld drakk to glass rødvin for møje). Ingenting av dette trenge ver så alvorligt, men det e alvorligt nok te å irritera, te å ødelegga motivasjonen, te å føla at bare det å støvsuga e et uøvekommeligt ork, te å få deg te føla at ingenting e kjekt.

Eg ska prøva å få deg te å tenka positivt igjen. Få deg te å le igjen. Få deg te å se alt det du har å ver glade for og krye av. Få deg te å se at det negative oftast kan fjernast ved enkle og kjappe greb. Få deg te å innse at der e så uendeligt møje å ver glade i og lykkelige for.

Eg vett ikkje ka så e meiningå med livet. Men eg vett at livet e jyseligt kort, og ittepå e me døde jyseligt lenge. Eg vett ka eg sjøl sette pris på i livet mitt, kordan eg prioritere, og ka eg gjør for å nå målå mine. Og eg vett at metodane mine kan brugas av andre, med hell.

KLIKK HER FOR Å LESA RESTEN!

Har du hørt
om då eg selde usynlige tråd, eller om då eg sko hoppa ner i et badekar fra 31,8 meters høyde?

Mer om dette og andre historiar finne du her!

"O'jul med din vrede" og 10 andre video-snuttar – klikk her!

Linkar te kåserier og andre verbale eksempler ligge på samma siå.

Humor som medisin

Humor e den beste medisinen. Viss du begynne å smila og le, viss du får lyst te å springa rundt i skogen og klatra i trenå, viss du får lyst te å invitera på nachspiel og drikka rødvin, - det e då du bler friske.

For 10 år siden va eg ei uga i Minsk i Kviterussland, kor eg sko muntra opp ungar så har fått kreft itte atomkraftulykkå i Tsjernobyl. Det blei ein spesielle tur, kor eg opplevde korrupsjon på nært hold, fattigdom og ei elendige behandling av de syge. Men eg fekk någen av pasientane te å smila og le igjen, eg fekk någen te å kosa seg og ha det kjekt. Me hadde det kjekt isamen. Eg gjorde ein gode jobb, og det va ikkje vanskeligt eingang. Folk har et iboande behov for å ha det kjekt og godt, - men någen har gått i vranglås og stopt opp. Av og te trenge de bare et lide puff for å komma i gang igjen.

Eg har snakt møje om psykiske problemer. Te folk så kan få det, te folk så har det, te folk så jobbe innen psykiatrien. Adle har opplevd psykiske problemer, enten sjøl, eller i den nærmaste familie- og omgangskretsen. Det e ingenting å skjemmast av, det e ingenting å feia onna teppet. Det ska ud, opp, fram, - og vekk.

Eg har hatt jobbar for voldtektsofre, og krisesentre. Eg har holdt foredrag for Legeforeningen, for kreftpasientar, for folk med ytre og/eller indre handikap. Adle har handikap, - eg har ein haug av de. Någen e eg krye av, någen kan ver te hjelp for meg, og någen hemme meg litt av og te, så de ler eg av.

Et av de stysste problemene e at me har ein tendens te å tenka negativt. ”Eg komme aldrig te å klara det, det går aldrig godt.” Me tenke på same måden så dagsavisene, - me fokusere på tragediane. Solskinnshistoriane selge ikkje, me vil ikkje hørra og lesa om de. Eg vil prøva å få deg te å kosa deg. Te å lena deg tebage og nyda. Te å se gledene i å ligga på sofaen med ei gode bog, onna et pledd, med ei konfekteska og gjerna et askebeger i nærheden. Eg vil ha deg te å trivas. Te å se på udfordringar som någe positivt du vil voksa på.

Humor på arbeidsplassen

Humor skabe trivsel. Trivsel skabe gode arbeidsforhold, auka produktivitet, lavt sygefravær og ein stabile arbeidsstokk. Humor e kostnadsbesparande. Humor e ein gode investering.

Humor trenge ikkje ver å springa rundt og fortella vitsar. Hysteriske folk så ska fortella vitsar heila tidå e ei pest og ei plaga. Humor kan ver å sei ”god morgen”.

På de fleste arbeidsplassane nå te dags e der ingen så seie ”god morgen” te kverandre. Det e dessverre ”out” å sei ”god morgen”. Hvis någen seie ”god morgen” te deg så e det PCen din, når du trykke han på. PCen e ein kalde maskin bygd opp av 6000 dippeduttar. Ska me godta at den e den einaste så seie ”god morgen”? PCen har ikkje eingang lyst te å sei ”god morgen” te deg, den e forhåndsprogrammerte te å gjør det. Den vett at viss han ikkje seie ”god morgen” så bler han bytta ud med ein nyare modell med kortare kjole og finare fasong.

Kor kjekt hadde det ikkje vært å ble møtt av et smil og et ”god morgen” når du komme på arbeid? ”God morgen! Kjekt å se deg. Fine du va på håret. Ska me ha sex på kopimaskinen?” Det koste så lide å få folk i godt humør, og jysses så viktigt det e. Jysses så det bler satt pris på, og jysses så det smitte. Adle har lyst te å ver positivt imødekommande, men det e liksom så unorsk, det føles merr ufarligt å ikkje se på någen, og ikkje sei någe.

Eg snakke om 5 ord på T, som eg tror e viktige. Trivsel. Troverdighed. Tillit. Trygghed. Toleranse. Toleranse e det flottaste ordet eg vett om. Og ikkje bare det å tolerera at me e forskjellige, men å finna det spennandes. Å oppsøga folk så e forskjellige fra deg. Snakka med de, lera de å kjenna. Det e ikkje nifst, det e berigande. Det hadde vært ein kjedelige verden viss adle va prikklige. Viss adle va homofile. Viss adle bare hørte på Sputnik sin musikk. Viss adle bare leste Margit Sandemo og ”Sagaen om ishockeyfolket”. Någen må ver ”På gjengrodde stier” med Knut Hamsun óg.

Eg ska prøva å lera deg kordan du kan få det kjekt på jobben. Ennå kjekkare. Eg ska prøva å få deg te å gleda deg te å gå på jobb. Eg ska prøva å få deg te å trivas. Te å smila og le og kosa deg.

HVIS DU VIL LUKKA DEN LANGE TEKSTEN KLIKKE DU HER!

Per Inge Torkselsen
Møllegaten 73,
4008 Stavanger
Mobil: 976 75 000
peringe@peringe.no

Hvis du vurdere å hyra meg inn te ein jobb, så e det veldigt fint om du bruge kontaktskjemaet.